Sombor je ovog 7. oktobra bio odličan domaćin svim učesnicima treće po redu radionice u okviru BI DžUDO IN Erasmus+ sport projekta, čiji su organizatori bili Džudo savez Srbije i Džudo klub „Sensei-In“.

Radionica ( teoretski i praktični deo) okupila je 79 učesnika, 26 trenera iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije koji su imali priliku da se upoznaju ali i prošire znanja na temu „Džudoa za osobe sa intelektualnim poteškoćama“ .

Boris Pozder, master defektolog, reedukator psihomotorike, vlasnik Motoričkog centra Pozder održao je predavanje na temu Reedukacije psihomotorike osoba sa intelektualnim poteškoćama putem borilačkih sportova održao je. Pozder je istakao terapeutski uticaj džudoa na osobe sa intelektualnim poteškoćama. Učesnici radionice imali su priliku da vide i neke od vežbi i da čuju praktične savete iz domena psihomotorne re-edukacije.

 -Iz profesionalnog i iz trenerskog ugla, sport je zaista najbolji način za inkluziju dece i odraslih sa invaliditetom i smetnjama. Pored terapija odlasci na trenina mogu biti od velike pomoći, naročito posle sedme godine nakon što većina dece završe sa procesom rehabilitacije. Rehabilitacija je veoma iscrpna, a deca u tom uzrastu negde gube i interesovanje za terapijski vid rehabilitacije. Uloga sportskih klubova u ovom slučaju može biti ogromna. Uključivanjem u organizovani i kontinuirani program vežbanja doprinosi daljem održavanju fizičkog zdravlja. Benefiti vežbanja džudoa su mnogobrojni. Džudo može biti neverovatno inkluzivni i terapijski sport, zato što ima sve elemente koje se koriste i u terapijama– rekao je Boris Pozder.

Nakon teoretskog dela, džudisti klubova Sensei-IN i Crvena zvezda pokazali su praktični deo treninga. Ljiljana Rudić i Sajonela Krga su prikazale na koji način se metodološki organizuje trening, na koji način se prilagođava metodologija obuke padova i tehnika, različitih vežbi i igara za osobe sa intelektualnim poteškoćama. Na samom kraju džudista Vinko Lemić je pokazao adaptaciju prve tri serije Nage No Kate, koju će imati priliku da izvede i na predstojećem takmičenju u Holandiji koje se prvi put održava uz podršku Evropske džudo unije.

-Zahvalila bih se svima koji su učestvovali u organizaciji ovog seminara, a posebno Džudo savezu Srbije i predsedniku Ivanu Todorovu na podršci u razvoju ove grane džudo sporta. Ovo je prvi Erasmus+ projekat koji se sprovodi u Savezu i sama ideja o njegovoj realizaciji je upravo bila edukacija trenera istakla je Sajonela Krga, trener DŽK Sensei IN i predsednica Komisije za razvoj i unapređenje sporta posebnih grupa DŽSS.

Projekat je uspostavljen sa željom da trenerima koji olakšaju u smislu stručnih i kvalitetnih smernica, kao i materijala koji je besplatan i dostupan. Do kraja projekta treneri će imati na raspolaganju tri videa sa svake radionice a biće izrađen i priručnik za trenere i na taj način će se upotpuniti edukacioni materijal.

Interesovanje za seminare ovog tipa je bilo veliko, te je obuhvatilo preko 75 trenera iz sve tri države partnera : Slovenije, Hrvatske i Srbije, ali i trenere i Bosne i Hercegovine, Portugalije, Mađarske i Japana koji su bili prisutni na nekoj od održananih radionica.

-Kada sam počinjala sa radom, pre više od 10 godina, veoma je bilo teško doći do bilo kakve literature ili video snimka sa treninga. Sva moja početna znanja sam nesebično dobila od mog velikog prjatelja Darija Šomena, trenera iz Kopra. Smatram da to moram vratiti drugim trenerima, te je ovaj Erasmus+ projekat bio idealan za širenje stečenog znanja. Istog mišljenja su bile i Viktorija Pečnikar Oblak iz Slovenije i Marina Drašković iz Hrvatske i evo danas sa radošću možemo podeliti sve ono što smo naučile zaključila je Sajonela Krga.

Link videa sa predavanja u nastavku:

https://www.youtube.com/watch?v=P-FT3h4w_IU&t=229s