U okviru priprema za predstojeći događaj koji će 9. decembra u Štark Areni u Beogradu okupiti elitu džudo sporta, srpsku prestonicu posetio je Laslo Tot, predsednik Evropske džudo unije koji se zajedno sa Ivanom Todorovim, predsednikom Džudo saveza Srbije i Stojanom Vujkom predsednikom Skupštine SD Crvena zvezda i predsednikom UO Džudo kluba Crvena zvezda obratio predstavnicima sedme sile koji su pokazali izuzetno interesovanje za predstojeću Ligu šampiona.

-Imamo čast da predsednik Evropske džudo unije već treći put za kratko vreme dolazi u Srbiju. Džudo federacija Srbije i Evropska džudo unija imaju odličnu saradnju. Uz puno podršku predsednika Tota, u protekle dve godine zajedno smo realizovali pre svega inkluzivni džudo, koji je projekat Evropske džudo federacije kao i razvoj školskog sporta. Uz ove projekte ove godine smo domaćini Kongresa Evropske džudo federacije i Lige šampiona koja će se održati 9. decembra u Beogradu -istakao je Ivan Todorov predsednik Džudo saveza Srbije koji je za 2024. godinu najavio zajedničku organizaciju međunarodnog turnira.

-Naredne sezone realizovaćemo zajednički projekat, takmičenje pod nazivom “Turnir srpsko – mađarskog prijateljstva” gde će učestvovati svi klubovi i deca do 14 godina. Sledeće godine domaći je Srbija a 2025. Mađarska. Ovim šaljemo poruku dobrih odnosa Srbije i Mađarske, a pre svega Džudo saveza Srbije i Džudo saveza Mađarske. Predsednika Evropske džudo unije upoznali smo oko svih aktivnosti u vezi sa održavanjem Kongresa i Lige šampiona i uz dobru organizaciju očekujem da srpski klubovi reprezentuju našu zemlju dobrim plasmanom. Biće to prilika da pošaljemo poruku prijateljstva Evropskoj džudo federaciji i da nastavimo da širimo principe džudoa zaključio je Ivan Todorov.

Laslo Tot predsednik Evropske džudo unije nije krio zadovoljstvo dosadašnjim tokom priprema za predstojeću Ligu šampiona.

-Veliko mi je zadovoljstvo zbog izuzetnog interesovanja medija za ovaj događaj. Slobodno mogu da kažem da se san nastavlja, jer posle februara ove godine, kada sam imao izuzetno uspešne sastanke sa ministrom sporta, predsednikom Olimpijskog komiteta, predsednikom Džudo saveza Srbije i predsednikom Džudo kluba Crvena zvezda, izuzetno sam zadovoljan sa tokom priprema u Beogradu. U 2022. godini najbolje organizovan događaj je Liga šampiona u Gruziji. Uveren sam da će i Beograd nastaviti sa vrhunskim dostignućima- rekao je Laslo Tot, prvi čovek EJU:

Posebne pohvale Laslo Tot uputio je na adresu Džudo federacije Srbije.

-Posebno bih zahvalio Srpskoj džudo federaciji, jer mi je drago da vidim da srspki džudo raste. Pre tri nedelje uživao sam u finalnom meču, a mogu tek da zamislim kako će tek izgledati Evropsko prvenstvo i finale Olimpijade sledeće godine u Parizu. Primetan je napredak srpskog džudoa i u potpunosti podržavamo njihov program. Veoma sam pozitivan u vezi sa svim što ih očekuje u budućnosti i koncentrisan na sledeće nedelje, jer nas očekuje Kongres koji je izuzetno važan događaj. Očekujemo oko 40 vodećih država, predsednika i druge funkcionere. Juče smo imali niz uspešnih sastanaka kada je su u pitanju buduće pripreme 2024 – 2028. To su za sada poverljivi podaci, ali mogu da vam obećam da imamo velike planove i da ovo neće biti poslednje takmičenje u Srbiji- zaključio je Laslo Tot.

Stojan Vujko, predsednik Skupštine SD Crvena zvezda i predsednik UO Džudo kluba Crvena zvezda najavio je pohod na titulu i jedini trofej koji trenutno nedostaje trofejnom klubu iz Ljutice Bogdana.

-Posebna je čast što kao predsednik Sportskog Društva mogu da ugostim predsednika Evropske džudo federacije. Što se tiče priprema za Ligu šampiona, one protiču u najboljem mogućem redu. Naše ambicije su uvek šampionske i o tome svedoče i rezultati koje smo postizali u godinama koje su za nama. Liga šampiona 2022 u Goriju i 2021 u Parizu jasno govore da smo u samom vrhu međunarodne klupske scene. Uvereni smo da ćemo ove sezone naoružani odličnom sportskom formom kao i našim navijačima uspeti da osvojimo toliko željeni šampionski trofej u Ligi šampiona. Kao što znate Liga šampiona je najjače klupsko takmičenje u džudou i koje će ove godine okupiti rekordan broj učesnika. Evropska džudo unija se odlučila da promeni format takmičenja i da nekadašnji oblik Ligu šampiona i Ligu Evrope, sada spoji u jedno prvenstvo. U Beogradu će se 9. decembra na borilištima Arene nedmatati 16 ekipa učesnika Lige šampiona u muškoj i ženskoj konkurenciji. Sasvim je sigurno da će tog dana Beograd biti epicentar svetskog džudoa kao i da ćemo ugostiti elitu našeg sporta.

Zvezdine džudistkinje prošle sezone u Goriju, na debiju u Ligi šapipona ostvarile su plasman na sedmo mesto.

-Vrhunske rezultate očekujemo kako od muške tako i od ženske ekipe. Treba imati na umu da su Zvezdine džudistkinje minule godine kao debitantkinje u Ligi šampiona ostvarile plasman na sedmo mesto. Dobri pojedinačni rezultati koje naše takmičarke  postižu na međunarodnoj sportskoj sceni daju nam potpuno pravo da možemo da se nadamo vrhunskom rezultatu zaključio je Stojan Vujko.