Evropsko kadetsko prvenstvo u Rigi biće upamćeno se po dobrim rezultatima srpskih džudista. Naši „orlići“ iz Letonije se vraćaju sa četiri odličja, dva srebrna i dva bronzana. Do srebra su stigli Strahinja Maleš i Dušan Grahovac, dok su bronze oko vrata stavili Jovana Stjepanović i Miljan Radulj.

Milovan Bratić, predsednik UO Džudo saveza Srbije, na početku se zahvalio klubovima i trenerima koji su radili sa osvajačima medalja jer je ovo zajednički uspeh, a potom istakao da su ove medalje zalog za OI u Los Anđelesu 2028.

- Želim prvo da se zahvalim svim klubovima iz kojih dolaze takmičari jer oni su najviše truda uložili u to, a posebno se zahvaljujem trenerima koji su učestvovali na Prvenstvu, Raduloviću i Andriću i koji su maestralno vodili takmičare. Ovo je naš zalog za Olimpijske igre u Los Anđelesu, a ovakvi rezultati govore da se u Savezu dobro planira. Imamo takmičare koji će ostvariti svoje norme za Igre 2028.

Vrhunski rezultati naših takmičara najbolje govore o jačini nacionalne džudo organizacije.

-Kroz čitav ovaj “korona period”, gde su nam povećani troškovi, a smanjena mogućnost treninga, Savez, treneri i takmičari su pokazali koliko su vitalni. Savez je pokazao da razmišlja o budućnosti. Nastavićemo da ulažemo u podmladak, njihov razvoj, školovanje njihovih trenera usavršavanje jer je to jedini način da dođemo do zacrtanog cilja. Zahvaljujemo se i Ministarstvu omladine i sporta što nam je omogućilo da obavljamo kvalitetne pripreme koje nam donose odličja.

Trener David Radulović rekao je da je u Rigi napravljen odličan rezultat i da je nedostajalo malo sreće da se osvoji još neko odličje.

- Želim da se zahvalim Savezu na prilici da radim ovako lep posao, svim trenerima i klubovima koji su mi davali podršu. Polako ovaj proces zri, već tri-četiri godine od kako smo ustanovili kojim putem treba da idemo, Klinci su napravili veliki rezulat, uz malo sreće moglo je da bude više odličja, ali, ovo je sport, da nije bilo sreće rezultat je mogao da bude I slabiji jer je Šampionat bio veoma težak. Nisu ovde samo ovo četvoro takmičara kvalitetni, već cela jedna generacija koja treba da se neguje. Kad prevaziđete ovu kategoriji treba još više da se trudite da trenirate. Sa druge strane, i Savez treba da ih neguje i čuva kako bi se zadržali rezultati. Pričamo o procesu, ali da nema kvaliteta koji poseduju ovi takmičari ne bi bilo ni procesa. Ovo je dokaz da se u klubovima radi odlično i ovo je zajednički uspeh.

Srebrnim odličjem na smotri Starog kontinenta okitio se Strahinja Maleš.

- Utisci se još uvek sležu. Zadovoljan sam kako je sve prošlo, srećan odličijima koje su osvojili drugari iz reprezentacije. Žao mi je što su Simin i Bubalo ostali bez medalja. Hteo bih da se zahvalim trenerima Jovičiću, Vukotiću, Raduloviću, Mihajloviću i svima koji su pomogli da dođe do ovog rezultata.

U Rigi, na prvom učešću na kadetskom EP Dušan Grahovac se okitio srebrnom medaljom.

- Samo bih hteo da se zahvalim Savezu, selektoru Raduloviću, svim momcima sa priprema na Karatašu, svim mojim drugarima iz Novosadskog Džudo kluba. Posebnu zahvalnost dugujem mom treneru Milenku Andriću, ovo je pola njegovog rezultata, mojoj porodici koja je moja najvećoj podršci, kao i Bubalu i Siminu koji svaki dan treniraju sa mnom u klubu i pomogli su mi da se pripremim za takmičenje.

Miljan Radulj iz Rige se vratio sa bronzanom medaljom. Ističe da je na startu takmičenja bio pomalo nestrpljiv i paralisan željom da se mečevi brzo završe njegovom pobedom.

- Sve kategorije na takmičenju su bile veoma jake. Moglo je u nekim trenucima bolje da se odradi, zadovoljan sam našim rezultatima. Moglo je i bolje, ali generalno sam zadovoljan odrađenim.

Jovana Stjepanović je rekla da je sam osećaj osvajanja medalje sjajan, a potom se zahvalila onima koji su, po njenim rečima najzasužniji za uspeh.

- Zahvalila bih se svima koji su bili uz nas, mojim trenerima Andriji Mumoviću, Šefki Morini i Vladislavu Trajanovskom, kao i nacionalnom treneru Davidu Radloviću koji me je podigao posle poraza.

Nenad Mihailović, sportski direktor je pohvalio i one koji su u Rigi ostali bez odličja.

- Čestitao bih svima na prikazanom na takmičenju u Rigi, kako osvajačima medalja tako i svim ostalima koji su ostvarili plasmane, prvenstveno mislim na Simina, Bubala, Zubovića, Jeremića i Nikolinu Nišević. Ovo takmičenje je pokazalo da Savez prepoznaje klupski rad i doprinos klupskih trenera, kao i angažman samih takmičara. Posebne pohvale zaslužuje nacionalni trener koji je pre svega uspeo da u ovo vreme korone koordinira rad, okupi takmičare i kanališe energiju i kvalitet kako bi Prvenstvo Evrope zaokružili vrhunskim rezultatom.