Aleksandar Kukolj trofejni srpski reprezentativac na olimpijskom turiru u Tokiju došao je do osmine finala.
Za Aleksandra Kukolja ovo su druge Olimpijske igre u nizu, jer je bio član srpskog tima u Rio de Žaneiru kada se takmičio u kategoriji do 90 kilograma.
Ove 2021. godine na 32. izdanju Letnjih olimpijskih igara, Kukolj je u prvom meču za protivnika imao Tevita Takajavu sa Fidžija. Očekivano, srspki as je za samo 40 sekundi iponom savladao Takajavu. U nastavku takmičenja, u osmini finala, Aleksandar Kukolj je snage odmerio sa vrsnim džudistom Guam Čoom (Južna Koreja), koji je između ostalih i osvajač zlatne medalje sa Svetskog prvenstva u Bakuu, 2018. U duelu sa Korejcem, Kukolj je očekivano naspram sebe imao dostojnog protivnika a borba je bila očekivano, prava rovovska. Guam Čo je pročitao nekoliko dobrih Kukoljevih napada ali je onda uspeo da plasira bacanje i povede na wazari. U nastavku meča Kukolj na žalost nije uspeo da nađe rešenje za 28-godišnjeg Korejca. Guam Čo je u još jednom napadu uspeo da još jednom poentira na wazari što ga je odvelo u dalji tok meča a kasnije i u borbu za odličje gde ga je očekivao odlični Portugalac Fonseka.
Aleksandar Kukolj je na Olimpijske igre u Tokiju, vizu izborio 11. juna ove godine i to osvajanjem srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Budimpešti. Zanimljivo je da je Kukolj direktan plasman overio posle prelaska u novu težinsku kategoriju ( do 100 kilograma) i to sa sa 54. mesta koje je u tom trenutku zauzimao na Svetskoj rang listi, što je svojevrsni podvig.
Aleksandar Kukolj je do sada nebrojeno puta donosio radost svim ljubiteljima džudoa u Srbiji. Između ostalih medalja pomenimo samo istorijsku seniorsku titulu šampiona Evrope osvojenu 2017 u Pragu. Na međunarodnoj takmičarskoj sceni, IJF WORLD TOUR-u osvajač je medalja sa Mastersa, Gran Slama i Gran Prijeva iz Haag, Tokija, Abu Dabija, Ekaterinburga, Budimpešte, Antalije, Hohhota, Zagreba, Bakua, Havane.