Sa velikim žaljenjem obaveštavamo sportsku javnost da je preminuo Momir Mošo Lučić, džudo legenda, trofejni sportista naše zemlje, uvaženi sportski radnik, veliki sportski stručnjak, entuzijasta i veliki čovek.

Momir Lučić je rodjen u Nikšiću 29.01.1949.a džudoom je počeo da se bavi 70 tih godina prošloga veka u Novosadskom Studentum da bi sportsku karijeru nastavio u Slaviji iz Novog Sada.

 Da se radilo o talentovanom džudisti pokazao je već nakon godinu dana bavljenja džudoom, kada je osvojio bronzanu medalju na Nacionalnom šampionatu 1971 .godine. Nakon toga je bio redovni finalista na Prvenstvima državem da bi 1973.godine postao šampion Jugoslavije što ga je uvrstilo u tadašnju reprezentaciju.

 Medjunarodne rezultate počinje da ostvaruje 1975. godine kada je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio bronzanu medalju na ekipnom prvenstvu Evrope u Lionu.Nakon toga osvojio je i bronzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji na evropskom prvenstvu u Kijevu 1976.č ime je ostvario i olimpijsku normu. Na osnovu ostvarenih takmičarski rezultata postao je dobitnik Nacionalnog priznanja 2006.godine.

Tragičnim slučajem zbog povrede kičme na turniru u Milanu 1976. nije učestvovao na olimpijadi u Montrealu. Uprkos povredi koja ga je zauvek sprečila da nastavi da se takmiči za reprezentaciju, nakon trogodišnje rehabilitacije nastupio je na Nacionalnom šampionatu 1979. i osvojio bronzanu medalju nakon koje je prestao da se takmiči.

Nakon toga Momir Lučić je obavljao brojne funkcije u regionalnom i Nacionalnom savezu, učestvovao u organizaciji evropskih prvenstava 1986. u Beogradu i ekipnog evropskog prvenstva u Novom Sadu, kao i prvenstva sveta u Beogradu 1989. Uspešno je učestvovao u Organizacionom odboru apsolutnog prvenstva Evrope 2006.u Novom Sadu i pojedinačnog prvenstva Evrope u Beogradu 2007.

Momir Moša Lučić je svoju novu džudo karijeru prepoznao u sudjenju, gde je 1986.položio za internacionalnog sudiju, parelelno je bio aktivan u sudijskoj organizaciji Jugoslavije, gde je postao predsednik 1991.godine. Ovu funciju je obavljao do 2009. godine.

Momir Lučić je ostavio neizbrisiv trag u džudou, gde je za života stekao status legende. Sportu kome je posvetio život, doprinosio je i nakon sportske penzije sa svojim aktivnim delovanjem u DAN kolegijumu DžSS-a sve do svoje smrti .