Svečanim defileom sportista, njih 5 700 svečano su otvorene Letnje olimpijske igre u Tokiju. Košarkašica Sonja Vasić i vaterpolista Filip Filipović nosili su barjak Srbije tokom defilea. Našu zemlju će predstavljati 86 sportista i to u 16 sportova. U ovom olimpijskom ciklusu koji je po prvi put trajao pet godina zbog dobro poznatih okolnosti, pandemije korona virus, Igre su pomerene prvi put u istoriji za godinu dana kasnije. Olimpijska nadmetanja počinju danas i trajaće do 8 avgusta.

Srpski džudo tim po prvi put čini čak pet sportista: Milica Nikolić (do 48 kg), Marica Perišić ( do 57 kg), Anja Obradović ( do 63 kg), Nemanja Majdov ( do 90 kg) i Aleksandar Kukolj ( do 100 kg).

Kako su i najavili, organizatori su insistirali na "skromnijom i trezvenijom " ceremonijom , za razliku od prethodnih, kako bi ostali u skladu sa zdravstvenom situacijom i smanjili rizik od zaraze.

Tokom takmičenja, odnosno do 22. avgusta, u Tokiju i okolnim prefekturama će na snazi biti vanredno stanje zbog pandemije.

Sportisti i ostali učesnici biće redovno testirani, njihovo kretanje biće ograničeno i moraće da se pridržavaju posebnih mera, nakon što se svakodnevno u Olimpijskom selu prijave slučajevi zaraze.