Olimpijske igre u Tokiju zbog pandemije korona virusa već su ušle istoriju po činjenici da su prvi put pomenere ali i po mnogim drugim okolnostima koje ih prate. Dovoljno je samo pomenuti činjenicu da zbog primene mera zaštite na Igrama neće biti publike, a svečano otvaranje po prvi put uživo pratiće samo car i 950 VIP osoba, saopštili su organizatori, uključujući i oko 800 predstavnika Međunarodnog olimpijskog komiteta, predstavnike nacionalnih olimpijskih komiteta i japanske zvaničnike. Prvobitno je bilo planirano da otvaranju prisustvuje 10.000 ljudi.
Drastično smanjenje broja gledalaca usledilo je zbog straha stanovnika Tokija da bi masovna okupljanja mogla ubrzati širenje koronavirusa, zbog čega su od prisustva odustali glavni sponzori, ali i neki lokalni zvaničnici.
Ipak, otvaranju će prisustvovati japanski car Naruhito i premijer Jošihide Suga, koji će na Olimpijskom stadionu ugostiti predsednika Frncuske Manuela Makrona i prvu damu SAD Džil Bajden. Organizatori očekuju da će otvaranju prisustvovati petnaestak visokih stranih zvaničnika.
Zbog promena koje je prouzrokovalo širenje koronavirusa i ranije najavljivani spektakl u čast otvaranja Igara će biti dramatično drugačiji nego što je prvobitno planirano, odnosno biće prilagođen uslovima koji vladaju tokom pandemije. Shodno tradiciji, na Olimpijski stadion u Tokiju prvi će izaći grčki sportisti a svečanost je zakazana za petak 23. jul 2021 u 13 časova  CET.