Konferencijom za medije koja je održana u sedištu Olimpijskog komiteta Srbije javnosti je predstavljena prigodna poštanska marka „XXXII letnje Olimpijske igre – Tokio 2020“, koju je JP „Pošta Srbije“ pustila u opticaj u čast najvećeg sportskog događaja koji nas očekuje ovoga leta u Japanu.

Konferenciji za medije su prisustvovali predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, v.d. direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević i Aleksandar Kukolj, džudista i član Olimpijskog tima Srbije za Igre u Tokiju.

Na početku konferencije predsednik OKS Božidar Maljković je poželeo dobrodošlicu gospodinu Đorđeviću i zahvalio se na trudu svih zaposlenih u JP „Pošta Srbije“ da se na ovaj način pruži podrška srpskim olimpijcima pred takmičenje u Tokiju.

– Ovo je još jedan u nizu divnih gestova JP „Pošta Srbije“ koji pred svake Olimpijske igre pružaju podršku našem timu i šire dobru reč o olimpijskom pokretu na originalan način. U ovom momentu imamo 85 kvalifikovanih sportista za Igre u Tokiju. Čestitao bih atletičarkama Dragani Tomašević i Mariji Vučenović za koje nam je stigla potvrda da su na osnovu rang liste Međunarodne atletske federacije kvalifikovane – istakao je predsednik Maljković.

 Zoran Đorđević vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbije, istakao je da mu je drago što se nastavlja tradicija da JP „Pošta Srbije“ pred svako izdanje letnjih Olimpijskih igara na ovaj način daju podršku olimpijskom pokretu u svetu i Olimpijskom timu Srbije.

– Kroz ovo prigodno filatelističko izdanje Pošta Srbije svoju podršku iskazuje ne samo srpskom sportu, već i celokupnoj naciji i trudimo se da kao društveno odgovorno preduzeće učestvujemo u različitim projektima koji ukazuju na važnost bavljenja sportom, razvijanje timskog i pobedničkog duha, što je jedan od ciljeva i Vlade Republike Srbije i nadležnog Ministarstva. Pošta, kao jedno od najvećih i najznačajnijih srpskih preduzeća, svakodnevno daje svoj nesebični doprinos i siguran sam da ćemo zahvaljujući razgranatoj poslovnoj mreži nastaviti da inspirišemo i dolazimo do svih građana, kao i da ohrabrimo neke nove olimpijce – poručio je v.d. direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević.

Predstavljanju prigodne poštanske marke u čast OI u Tokiju prisustvovao je i olimpijac Aleksandar Kukolj koji je zahvalio na podršci pred veliko takmičenje.

– Poštanske marke koje danas predstavljamo izgledaju sjajno i mislim da će kolekcionari i filatelisti biti jako srećni kada dođu u posed ove posebnog izdanja. Želeo bih da se u ime svih mojih kolega olimpijaca zahvalim na podršci koja nam se pruža pred Olimpijske igre u Tokiju. U džudou ćemo imati pet predstavnika, što me takođe jako raduje, i ne sumnjam da će svi kvalifikovani sportisti dati sve od sebe da obraduju naciju svojim rezultatima – istakao je Kukolj.

Olimpijski tim Srbije za Igre u Tokiju trenutno broji 85 sportista koji će braniti boje naše zemlje u Japanu. Trenutno su kvalifikovani sportisti iz tri ekipna i 13 pojedinačnih sportova.

Dve poštanske marke štampane su u šalterskim tabacima od po 8 maraka sa vinjetom u sredini i imaju nominalne vrednosti od 30 i 120 dinara. Izdanje sadrži i koverat prvog dana (FDC) i prigodan žig. JP „Pošta Srbije“ je ovo izdanje priredila uz stručnu saradnju Olimpijskog komiteta Srbije, dok je umetnička realizacija izdanja delo Nadežde Skočajić, kreatorke maraka i vrednosnica Pošte Srbije.