SIA je evropski Erasmus+ projekat koji uključuje timove iz 4 države: Italija, Norveška, Rumunija i Srbija i odnosi se na socijalnu inkluziju sportista sa intelektualnim poteškoćama putem sporta. 

Erasmus+ je EU program za edukaciju, trening, mlade i sport u Evropi koji ima za cilj da doprinese Evropskoj strategiji za 2020 godinu, koja se odnosi na rast, zaposlenost, socijalnu jednakost i itegraciju: kao neverovatno sredstvo za prikupljanje različitih iskustava iz različitih zemalja sa zajedničkim ciljevima ( https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/about_it).

Cilj projekta je da sprovede komparativne analize različitih načina vežbanja različitih kategorija osoba sa intelektualnim i relacijskim poteškoćama. Analiza će uključivati sportiste i njihove porodice, tehničare i lokalna iskustava različitih evropskih zemalja sa željom da se identifikuju efikasni operativni modeli i podeli pozitivna praksa.

Projekat realizuju 4 inetrnacionalna partnera. Koordinator projekta je A.S.D. Blukippe iz Padove iz Italije sa još 3 partnera:

za Norvešku Klub ginastike “Stabekk” – koordinator Brenda Gabrin

za Srbiju Džudo savez Srbije – koordinator Sajonela Krga i

za Rumuniju Školski savez “Ioan Kunst Ghermănescu”, uz podršku nacionalnog Univerziteta fizičkog vaspitanja is porta u Bukureštu – kordinatori Gabriel Popescu i Mihaela Zahiu.

Tokom svake međusobne posete, aktivnosti u sali za vežbanje, koje će obuhvatiti sportiste i tehničko osoblje iz različitih zemalja biće praćeno okruglim stolom za diskusiju između članova porodice, članova tehničkog osoblja i predstavnika lokalnih samouprava. U toku svih sastanaka, zemlja domaćin će u okrugli sto uključiti i lokalne aktere poput udruženja za osobe sa invaliditetom, sportska udruženja, predstavnike lokalne samouprave.

Agedna projekta:

- 29. februar 2020

Uvodni sastanak u Padovi (Italija)

- 24-27. April 2020.

Internacionalni sastanak u Bukureštu (Rumunija).

- 19 -22. Jun 2020.

Internacionalni sastanak u Oslu (Norveška)

- 29-30. Avgust 2020.

Internacionalni sastanak u Beogradu (Srbija)

- 30 – 31. Oktobar 2020.

Internacionalni sastanak u Padovi (Italija)

- 1. Novembar 2020.

Zaključak projekta u Padovi (Italija).