Reprezentativci Džudo saveza Srbije nastavili su tradiciju uspeha i to ovoga puta sa dve medalje Anje Obradović i Andree Stojadinov osvojene na Svetskom juniorskom prvenstvu u Marakešu. Anjino srebro i Andreinu bronzu, srpski džudisti proslavili su svečano kako i dolikuje u hotelu Hilton u Beogradu.

Ivan Todorov predsednik Džudo saveza Srbije obratio se i istakao da mu je izuzetno zadovoljstvo što se džudo porodica često okuplja povodom uspeha srpskih reprezentativaca.

-Drago mi je da se učestalo viđamo, jer to znači da Srbija, Džudo savez Srbije dobro radi, a to se vidi kroz rezultate. Ovom prilikom želim da čestitam celom juniorskom timu na rezultatima postignutim na Svetskom juniorskom prvenstvu u Marakešu. Pogotovu bih želeo da čestitam našoj Andrei Stojadinov koja je imala sjajan nastup u Marakešu pobedom nad Japankom za bronzu. Zatim i Anja koja je isto taj dan pobedom nad Japankom ušla u finale. Malo je falilo da postane prvak sveta. Želim još jednom da kažem da ćemo nastaviti da ulažemo u vas, jer vi ste budućnost Srbije i mi ćemo se truditi kao Savez da vam i dalje obezbeđujemo najbolje uslove u rangu sa vašim partnerima sa željom da vi vašim radom ostvarite vaše snove. Još jednom ste pokazali da imamo budućnost i nadam se da će ova juniorska reprezentacija biti okosnica za Olimpijske igre 2024. u Parizu. Čestitao bih Džudo klubu Crvena zvezda, predsedniku Stojanu Vujku, jer su ovo takmičari Crvene zvezde u koje kontinuirano ulaže što pokazuju rezultati. Ovo je peta svetska medalja u protekle četiri godine za njih- rekao je Ivan Todorov.

Da su crveno beli džudisti navikli domaću ali i sportsku javnost na uspehe istakao je i Stojan Vujko, predsednik DŽK Crvena zvezda.

-Velika mi je čast da sam ovde ispred Džudo kluba Crvena zvezda i da stojim ovde ponosno ispred dve naše vrhunske sportiskinje pred Anjom i Andreom, kojima mogu samo da čestitam. Želim da naglasim da ćemo kao klub nastaviti sa predanim ulaganjem u našu decu, naše talente, naše sportiste. Ovo je veliki rezultat Džudo kluba Crvena zvezda, hteo bih da zahvalim i trenerskom timu, sportskom direktoru Nikoli Nikoliću i njegovom bratu Nemanji koji vodi žensku selekciju kao i kompletnom stručnom štabu. Ovim rezultatima pokazujemo da imamo budućnost i da će Crvena zvezda osvajati još medalja. Vidimo se uskoro ponovo na ovom mestu. Crvena zvezda će učestvovati u Ligi šampiona od 15. do 17. novembra i nadam se da ćemo se ovde ponovo sresti povodom vrhunskih rezultata- rekao je Stojan Vujko.

Nemanja Nikolić nekada trofejni takmičar još jednom je dokazao da je jednako uspešan i kao trener.

-Želim da vam zahvalim što ste došli u ovolikom broju i što nas podržavate. Ove medalje su druge u nizu kada su u pitanju Anja i Andrea. Samo što one imaju veću težinu, ovoga puta smo uspeli da pobedimo Japanke, prvi put od kada se takmičimo. Iskoristio bih priliku da se zahvalim Džudo klubu Crvena zvezda na čelu sa gospodinom Vujkom, Ivanu Todorovu, celom Upravnom odboru, zbog toga što nas podržavaju, ulažu u nas. Mom bratu Nikoli Nikoliću što je došao u Crvenu zvezdu. Zahvalio bih Džudo savezu Srbije, posebnu zahvalnost direktoru Draganu Atanasovu. Zahvalio bih Olimpijskom timu Srbije, Nacionalnom timu Srbije, zahvalnost mom kolegi i kumu Vladimiru Jovičiću, s kojim imam odličnu saradnju. Hvala još jednom, imamo još Prvenstvo do 23, nadam se da ćemo i tamo uzeti medalje rekao je Nemanja Nikolić.

Anja Obradović je Svetsko prvenstvo za juniore u Marakešu završila sa vicešampionskim zvanjem, što je ujedno i njena treća svetska medalja.

-Ovo je moja treća medalja sa Prvenstva sveta, do sada sam osvojila dve bronze i drago mi je što sam ovoga puta otišla stepenik više. Žao mi je što nisam osvojila zlato, pogotovu što je ovo moje poslednje prvenstvo za juniore. Imala sam jaku želju da se vratim nepobeđena, da našoj reprezentaciji donesem zlato. U finalu sam dala sve od sebe, ali izgleda da to tada nije bilo dovoljno. Drago mi je što je i moja klupska drugarica osvojila medalju, ali krivo mi je što Marica i Nađa nisu osvojile odličje. One su imale tu “nesreću“ da se u kvalifikacijama sretnu sa Japankama isamim tim budu izbačene iz žreba. Zahvalila bih Džudo klubu Crvena zvezda, Judo savezu Srbije, kao i Olimpijskom komitetu koji uvek stoji iza nas i pruža nam idealne uslove trening, da napredujemo, da se trudimo, da izađemo sa što boljim rezultatima, kao i našim trenerima koji naše pobede i naše poraze dođivljavaju kao svoje rekla je Anja Obradović.

Tradiciju uspeha srpskog džudoa bronzanom medaljom na Svetskom juniorskom prvenstvu nastavila je i Andrea Stojadinov.

-Zahvalila bih svima, najpre bih počela od svojih drugara koji su bili sa mnom na pripremama na Karatašu, desetak dana pre tog Svetskog prvenstva. Neki znaju, neki ne, da je taj period između Evropskog i Svetskog bio najteži za mene, pa ako na to dodam poraz na Evropskom. Recimo da sam bila blizu da me sve to slomi i da mi je svašta padalo na pamet, ali hvala drugarima koji su pokušavali da mi zaokupe pažnju i da me nateraju na smeh kada sam htela da se povučem u sebe. Hvala porodici, svi znaju koliko su oni tu za mene koliko pate i raduju se sa mnom, koliko su i u dobrom i u lošem uz mene. Posebno želim da zahvalim bratu, koji je žrvovao svoju karijeru zarad mog rezultata, Sada mogu da kažem da on trenira više, nego što je trenirao ikada zbog sebe. Hvala Andriji Đurišiću jer sam imala tu sreću da su nam se putevi ukrstili i za te dve nedelje popravili smo mnogo toga i dosta smo napredovali i verujem da se to primetilo na Svetskom prvenstvu. Ostaje žal što nismo radili više, samo mogu da maštam do kog nivoa bismo stigli da smo radili godinu, dve. Zahvalila bih nacionalnim i klubskim trenerima, Džudo klubu Crvena zvezda, Ivanu Todorovu, što je u meni prepoznao talenat i što me je doveo u crveno belu porodicu i samim tim mi dali najbolje uslove za trening. Verujem da ne bih bila ovde gde sam danas da nije bilo vas. Hvala Džudo savezu Srbije i Draganu Atanasovu. Imala sam milion malih grešaka, koje su mi on i Savez oprostili i iz kojih sam dosta naučila. Braniti boje naše države je velika čast, pogotovu kada možemo da pokažemo naš kvalitet. To da vredimo pokazuje i to da smo radile egal sa predstavnicima Japana i da smo pobeđivele, a to su najbolje takmičarke iz njihove zemlje. Ovo je medalja koju smo zajedno osvojili, meni je čast što sam je ja donela za sve nas rekla je Andrea Stojadinov.